Ebeveynler İçin Destek

Ebeveynler için destek
Dürüst, açık fikirli ve araştırmacı olmanın, aile içerisinde işitme kaybıyla başa çıkmanın en iyi yolu olduğunu keşfettik. Odyologlardan, öğretmenlerden ve diğer ebeveynlerden bilgi ve rehberlik istemeye çekinmeyin.

Yalnız değilsiniz
İşitme kaybına sahip bir çocuğun ebeveyni olarak yalnız değilsiniz.
Benzeri bir yolculukta olan pek çok aile var; deneyiminizi paylaşın. Size ilham verebilir, motive edebilir veya sahip olabileceğiniz endişelerinizi dinleyebilirler. İnternette çevrimiçi tartışma forumlarını veya yerel ebeveyn topluluklarını arayın. İşitme kaybına sahip diğer çocukların ebeveynleriyle konuşmak, çocuğunuza destek olmaya çalışırken size güçlü bir destek ve gerçek hayat bilgisi sağlayabilir. Çocuğunuzun, işitme kaybı yaşayan diğer çocuklarla tanışmasının faydalı olabileceğini unutmayın.
Facebook topluluğumuza katılın
- İşitme kaybı ve işitme hakkında daha fazla bilgi bulun:
- Ear Foundation
- AG Bell
- Eller ve sesler

Büyük ebeveynleri ve kardeşleri dahil edin
İşitme kaybına sahip çocukların çok büyük bir bölümü, ailedeki tek işitme kaybına sahip akrabanın çocuğun kendisi olduğu ailelere doğmaktadırlar. Hem büyük ebeveynler hem de kardeşlerin çocukla iletişim kurmanın doğru yollarını öğrenmeleri gerekir.

İşitme uzmanına sorulacak sorular
Çocuğunuzun düzenli olarak işitme merkezini ziyaret etmesi gerekecektir. Vaktinizi işitme uzmanınıza sorular sormaya ayırın. Aşağıda bazı önerileri bulabilirsiniz.
Çocuğunuzun dil edindiğini unutmayın; bu ziyaretlerde kendi deneyimleri, duyguları ve ihtiyaçlarını dile getirmesine izin verin. Kendi kendilerinin uzmanıdırlar ve kendi işitme kayıplarıyla ilgili sorumluluk almak, işitme cihazlarını kullanma konusundaki isteklilikleri için önemlidir.
- Çocuğum hangi sesleri duyabilir? Değişim gösterir veya kötüye gider mi?
- Çocuğum konuşmayı öğrenir mi?
- Çocuğumun işitme cihazlarını ne kadar süre takması gerekir?
- Çocuğum normal bir okula gidebilecek mi?
- Çocuğum bazen çok fazla tepki gösteriyor. Bu işitme kaybından mı kaynaklanıyor yoksa bir geçiş dönemi mi?
- Çocuğumun işitmesi ne sıklıkta test edilmelidir?
- İşitme cihazlarının ödemesi için nereden destek alabilirim?
- Çocuğum işitme cihazlarını kaybederse ne yapabilirim?
- Okul veya spor kulübündeki öğretmenler ve eğitmenler ile nasıl daha iyi etkileşime girerim? Onlardan ne bekleyebilirim ve benden nasıl bir yardım alabilirler?
- Çocuğum bir hayli içe kapanık görünüyor; bunun işitme kaybıyla bir ilgisi olabilir mi?

İletişim teknikleri
İşitme uzmanınıza aşağıdaki teknik veya terapilerden herhangi birinin durumunuza uygun olup olmadığını sorun.
Dudak okuma
Dudaklar, kelimelerin telaffuzunu gösterir, ör. “erkek” – “zevzek”. Bu yüzden dudak okuma önemlidir, özellikle de işitme kaybı yaşayan çocuklar için; çünkü onların konuşulanları tam olarak anlayabilmeleri için görmeleri gerekir.
Konuşma ve dil terapisi
İşitme kaybı, doğru olarak konuşma seslerini duymayı zorlaştırır. Pek çok ses, yalnızca dudak okuma ile ayırt edilemez. Bir konuşma ve dil terapisti, çocuğunuzun daha etkin bir şekilde iletişim kurmasını sağlamaktadır.
Anlaşılır konuşma
Bu yöntem, konuşmanın basit bir yoludur ve bozuk işitmeye sahip insanların anlamasını kolaylaştırır, gürültülü durumlarda bile. Yöntemin öğrenilmesi ve uygulanması kolaydır ve aslında her kelimeyi ve cümleyi üstüne basarak, kelime sonlarında sesi düşürmeden telaffuz etmekten ibarettir.
İpuçlu konuşma
Bu yöntem, sözlü dili desteklemek için geliştirilmiştir. İlk olarak çeşitli seslerin ağzın neresinde oluştuğunu öğrenirsiniz. Daha sonra konuşulan sözleri desteklemek için bu sesleri çeşitli işaretlerle ilişkilendirmeyi öğrenirsiniz. Özel bir eğitimle siz ve ailenizin geri kalanı bu yöntemi öğrenebilir ve çocuğunuzun konuşma ve dil yeteneklerini geliştirmesine destek olabilirler.
İşaret dili
Şiddetli seviyede veya tamamen işitme kaybı yaşayan çocuklar genellikle görsel ve işitsel ipuçlarıyla desteklenen işaret dilini kullanırlar. Şiddetli işitme kaybı yaşayan çocuklar genellikle işaret dili ve konuşmayı eş zamanlı öğrenebilirler. İşaret dili öğrenmeye karar verirseniz tüm aile aktif bir şekilde katılmalıdır.
Anlaşılır iletişim için 3 kuralımıza göz atın
İletişim stratejilerini indirin
İlgili Web Siteleri
Burada ilgili web sitelerinin bir listesini bulabilirsiniz
İşitme Kaybına Sahip Çocukların Başarısını Desteklemek
Amerikan Konuşma Dili Duyma Birliği
- İşitmeİşitme duyumuzun asla uyumayan duyularımızdan yalnızca bir tanesi olduğunu biliyor muydunuz?
- Uygulamalara bağlanTV veya telefonunuz gibi farklı cihazlarınızı ConnectLine kullanarak işitme cihazlarınızla nasıl bağlayacağınızı öğrenin.
- İndirmeler ve DestekTüm Oticon işitme cihazları ile aksesuarlarını nasıl kullanacağınızla ilgili videoları ve talimatları bulun.
- İşitme merkezi bulunİşitme testinizi yaptırın ve yetkili Oticon işitme uzmanlarından yardım ve tavsiye alın.